Hieronnan fysiologiset vaikutukset

Vaikutus ihoon

Hierojan kädet saavat aikaan iholla kosketuksen kautta verenkierron vilkastumista. Mekaaninen ihon kevyt puristelu aiheuttaa solujen vaikuttavien aineiden vapautumista. Histamiinilla ja serotoniinilla on verisuonia laajentava vaikutus.

Vaikutus kipuun

Hieronnalla on kipua poistava vaikutus. Hieronnan vaikutuksesta kiputaso alenee tai poistuu kokonaan.

Vaikutus verenkiertoon

Hierontatekniikka sivelyineen tehdäänkin aina laskimoverenkierron ehdoilla. Laskimoiden sisällä olevaa verta siis voidaan hieronnalla vauhdittaa kohti sydäntä. Hieronta sen eri muodoissa vilkastuttaa verenkiertoa ja helpottaa sydämen toimintaa.

Vaikutus imunesteeseen

Hieronta nopeuttaa suuresti lymfan kulkua. Jos hierottava raaja nostetaan kohoasentoon, lymfan kulku nopeutuu.

Vaikutus hermoihin

Hieronnalla on keskushermostoa rauhoittava vaikutus ja vaikutus välittyy sinne ääreishermoston välityksellä.

Vaikutus lihaskudokseen

Hieronnalla on todettu aikaansaatua lihaksen rentoutumista, mikä toisaalta parantaa lihaksen aineenvaihduntaa. Tämä on tärkeä seikka hoidettaessa työperäisiä sairauksia. Lihaksen tonus eli lepojännitys aiheutuu lihaksen eräitten motoristen yksiköiden toiminnasta lihaksen näennäisen levonaikana. Hieronnalla vaikutetaan sellaisiin lihaksiin, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet "päälle". Niinpä hieronnalla tässä tapauksessa on lihaksen verenkiertoa parantava vaikutus ja sitä kautta kipua poistava.

Vaikutus keuhkoihin

Asentohoito yhdistettynä rintakehän mekaaniseen käsittelyyn aikaan saa liman ja märän siirtymisen keuhkoputkista ylempiin hengitysteihin. Tutkimuksissa on todettu vähäistä punasolujen lisääntymistä veressä noin tunti hieronnan jälkeen.

Vaikutus luuhun

Koska uudisluun eli kalluksen muodostuminen riippuu ao. kehon kohdan verenkierrosta, on todennäköistä, että jos hieronnalla saadaan aikaan verenkierron paranemista, myös uudisluun muodostus hyötyy tästä. On todennäköistä, että hieronnasta on hyötyä luunmurtuman yhteydessä aina esiintyvien pehmytkudos vammojen paranemisessa.

Vaikutus sisäelimiin

Sopivalla hieronnalla voidaan suolen sisällön ja liman kulkua edistää. Refleksit vatsanpeitteissä vaikuttavat myös muihin vatsaontelon elimiin, vaikutukset ovat henkilökohtaisia.